Bun venit copilărie

Creştem şi ne maturizăm din ce în ce mai repede...uităm să ne trăim copilăria. Ne dorim „să fim mari”, să putem să facem unele lucruri care nu ni se permit atunci când suntem consideraţi a fi „copii”. Dar vin momente când ne dorim să ne întoarcem la copilărie, să fim alături de părinţi, fraţi şi surori, alături de bunici şi, mai ales, să avem timp doar pentru noi. Acest mic blog vine în ajutorul tuturor celor care sunt deja copii dar şi al celor care vor să fie din nou copii. Aici, vom învăţa cum să desenăm sau să pictăm, cum să modelăm în lut sau să coasem modele populare româneşti; vom citi snoave, poveşti sau pozne, toate realizate de artişti sau meşteri populari români. Alături vom avea un întreg colectiv al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, colectiv ce doreşte să ajute copiii dar şi adulţii să descopere sau să redescopere tradiţiile şi meşteşugurile româneşti.

miercuri, 16 ianuarie 2013

Poveşti româneşti - De la 1 pân-la 10 - Şase


Şase


Pe malul lacului, trei căpriţe. Dar căpriţele se uită-n apă şi dintr-o dată strigă fiecare:
-         Vai de mine şi de mine, suntem şase căpriţe! Uite:

Trei căpriţe-n lac s-adapă,
Şi-alte trei privesc din apă!

Şi-ncepură toate să se bucure:

-         Suntem şase căpriţe! Suntem şase căpriţe!

Dar iată că de pe şase munţi şi şase dealuri şi din şase văi adânci, vin val-vârtej nori de furtună şi de ploaie. Căpriţele ar vrea să treacă lacul, s-ajungă mai repede-n sat. Dar cum?!...Trece-un om cu barca.

-         Ia-ne şi pe noi, nene! Suntem şase căpriţe, numai şase!
-         Prea multe! spune omul. dacă eraţi trei, mai mergea! Dar şase!

Şi omul pleacă...

-         Suntem şase! Suntem şase! se vaită căpriţele.
-         Aaaaa! spune căpriţa neagră de pe mal, dar de ce nutrecem lacul pe spinarea căpriţelor din apă? Dacă-s în apă, ştiu să-noate!
-         Grozaaav! Grozaaav! se bucură celelalte căpriţe.

Şi sar suratele în apă. Şi apa e cam adâncă. Şi căpriţele se cam duc la fund...Bine că trecea pe-acolo o băbuţă-ntr-o căruţă! Le trage băbuţa repede la mal şi strigă:

-         Repede-n căruţă! Repede! Repede!
-         Ne iei pe toate şase? spun căpriţele.

Băbuţa vede că nu-s chiar şase, dar ce şi-a zis: „De speriate ce sunt, nu mai ştiu ce vorbesc, bietele de ele!” şi cu glas tare, strigă:

-         Bine! Bine! Hai , urcaţi toate şase! hai, repede, repede!

Titel Constantinescu – Omul de zăpadă
Editura Ion Creangă - 1971

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu